Fort Vreeswijk is een bijzonder fort. Niet vanwege de vele gebouwen die er op staan, maar meer vanwege de plek waar het ligt. Het fort ligt verscholen achter de waterlinie en was bedoeld om de sluizen te bewaken die belangrijk waren voor het onderwater zetten van de naastgelegen gebieden. Het fort bestaat uit een aarden wal, met daarom heen een gracht. Het fort ligt gelijk aan de river de Lek en naast de dorpskern van Vreeswijk, tegenwoordig onderdeel van Nieuwegein. Het water wordt gebruikt als visvijver, en op het terrein staat nu de oudheidskamer van Vreeswijk, en het gebouw van de scouting. Vanaf het fort is de kerktoren van Vianen, aan de andere kant van de Lek, te zien. Het fort zelf is niet zo speciaal, het dorp Vreeswijk des te meer!
De Waterlinie Een nieuwe weblog, speciaal in het teken van een van de grootste geheimen van de Nederlandse geschiedenis: 'de nieuwe Hollandse Waterlinie'. Komende tijd wil ik zoveel mogelijk van deze historische bouwwerken bezoeken om te laten zien wat voor moois Nederland allemaal bezit!
Geschiedenis De Waterlinie was een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie lag als een beschermende krans rondom de steden van Holland: Muiden, Utrecht, Vreeswijk, Gorinchem en was ongeveer 85 km lang en 3 tot 5 km breed.Het verdedigingswapen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was het water. Dit was te danken aan een ingenieus waterhuishoudkundig systeem van sluizen, inundatiekanalen en bestaande waterwegen en -keringen. Een schijnbaar klein laagje water, gemiddeld maar 40 cm. diep, was genoeg om het land verraderlijk en moeilijk begaanbaar te maken voor mensen, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren. Totaal kon de Waterlinie binnen een kleine 3 weken onder water worden gezet. Dit noemt men inundatie. Op zwakke punten werd de natuurlijke verdedigingslinie aangevuld met onder meer forten, kazematten en (groeps)schuilplaatsen. Daarnaast bestaat de Linie uit vijf vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.
Brugse Zot!
-
Gistermiddag zijn we naar de brouwerij van Henri Maes geweest, een kleine
traditionele brouwerij in het centrum van Brugge. Hier wordt tegenwoordig
de Brug...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten